Szájtetoválás előtt és után

Amennyiben úgy dönt, hogy szájtetoválást szeretne készíttetni, néhány hasznos tanácsot előtte és utána is célszerű megfogadni, betartani.

Szájtetoválás elött

Elötte

Amennyiben hajlamos herpesz kialakulására, a tervezett ajaktetoválás előtt gondoskodni kell megfelelő herpesz elleni készítmények szedéséről (pl. Telviran), amelyek szedését folytatni szükséges a beavatkozást követő 1-1.5 hétben a gyógyulási folyamatok alatt is.

nyaralás előtt és után célszerű 2 hetet várni, mert a bőr érzékenyebb, sérülékenyebb a napozás következtében

amennyiben valamilyen hámlasztó kezelésen-kúrán vett részt, pl. mikrodermabrázió, savas hámlasztás, lézeres hámlasztás, stb. várni kell a kúra befejezését követő egy hónapig

tervezett plasztikai műtétek esetében, elsősorban arcplasztika esetén előbb a plasztikai beavatkozást szükséges elvégezni. Szájfeltöltés esetén előbb az ajaksatírozást ajánlott elkészíttetni, és csak ezután a feltöltést.

terhesség esetén nem ajánlott, mert a szájtetováláshoz használt érzéstelenítő készítmény használata nem megengedett ezen időszakban és a terhes nők érzékenysége egyébként is fokozott a terhesség alatt

szoptatás ideje alatt sem ajánlott, mert az érzéstelenítő használata ebben az esetben sem megengedett

a beavatkozást követő néhány napban ne igyon mások után, lehetőleg használjon szívószálat iváskor, és kerülje a szaftos, fűszeres ételek fogyasztását.

Szájtetoválás után közvetlenül..

Utána
Szájtetoválást követően a bőr enyhe kipirosodása, érzékenysége, duzzanata tapasztalható, amit nyugtató hatású, hideg borogatás alkalmazásával enyhítek. Hegesedéstől, vagy seb képződésétől nem kell tartania, mert az általam használt sminktetováló készülékek csak a bőr legfelső rétegébe juttatják be kíméletesen a festékpigmenteket, annak felsértése nélkül. Az apró pörkök képződése szabad szemmel szinte láthatatlan, csak enyhe húzó érzés tapasztalható.

A szájtetoválást követően az ajkak színe sötétebb, mint a végleges szín a gyógyulási folyamatok megkezdődésével, és duzzadtabb az érzéstelenítő használata következtében. Ettől eltekintve folytathatja napi teendőit, visszatérhet munkájához.

A munka befejeztével minden esetben utóápolási tanácsokkal látom el vendégeimet. Az utóápolási tanácsok gondos betartásával nagymértékben befolyásolhatja szájtetoválása tartósságát, minőségét:

 • a szájtetoválást követő két hétben nem szabad napoztatni, szoláriumoztatni, vagy le kell takarni az ajkakat
 • szintén kerülni kell az uszoda, szauna, wellness használatát, ne érje víz a felületet
 • ne vakarja, dörzsölje ajkait, mert ezzel lassítja annak természetes gyógyulási folyamatát. A gyógyulási folyamatok elősegítésére és a húzó érzés csökkentésére minden vendégemnek ingyenesen biztosítok utóápoló krémet, amit igény szerint naponta többször is alkalmazhat
 • megfelelő herpesz elleni készítmény szedését, ill. krém alkalmazását folytatni kell a beavatkozástól számított egy hétig.

1 hónap múlva…

A sminktetoválást követően nagyjából egy hónap szükséges ahhoz, hogy az ajak végső színe kialakuljon, mert a bőrbe pigmentált festékszemcsék ekkorra ágyazódnak be teljesen a bőrbe. Korrekcióra, vagy más néven javításra azért van szükség, mert a normális immunrendszeri folyamatok következtében a tetoválás során bejuttatott pigmentek egy része távozik a bőrből, amit pótolni szükséges a tartósság érdekében. Korrekció hiányában az ajaktetoválás egyenetlen színezetű, és/vagy kevésbé tartós lehet. Korrekcióra lehetőleg az első beavatkozástól számított 1-3 hónapon belül kerüljön sor. Ez már jóval rövidebb időt vesz igénybe ( k. 1 óra), mint az első beavatkozás.

Szájtetoválása tartóssága érdekében a mindenkori UV sugárzásnak megfelelő SP faktorú fényvédő készítmény használata mindenképpen ajánlott.

3-5 év múlva..

A szájtetoválás tartóssága általában 3-5 év. Ezen idő alatt a bőrbe juttatott pigmentek a normál élettani folyamatok és olyan külső tényezők hatására, minta napfény, folyamatosan kikopnak a bőrből, majd teljesen eltűnnek. Természetesen nem szükséges kivárni azt az időt, amíg a festék tejes mértékben kikopik a bőrből, a szájtetoválás igény szerint bármikor felfrissíthető. A szájtetoválás tartósságát genetikai adottságok és külső tényezők is befolyásolják, rövidítik, mint a :

 • zsíros, tág pórusú bőr
 • fokozott hámlási folyamatok
 • napozás
 • szoláriumozás
 • hámlasztó készítmények alkalmazása
 • hámlasztó hatású gépi kezelések (lézer) alkalmazása
 • gyakori herpesz kialakulása
 • szájbetegségek szájfertőzések
 • a száj baleseti sérülése